Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Nyakunkon a nyár, a nyaralásra mégsem jut több idő, mint egy-két hét. Érdemes tehát fontolóra venni, hogyan tehetjük az – alig félszobányi – erkélyünket, lodzsánkat kellemes pihenőhellyé. Néhány praktikusan megválasztott növény óriási változásokat hozhat a balkon mindennapjaiba.


Mielőtt eldöntöd, milyen virágokkal szeretnéd betelepíteni a rendelkezésedre álló teret, érdemes betájolni ablakod, erkélyed elhelyezkedését. A nap sugárzása ugyanis nemcsak a mi bőrünknek lehet ártalmas, hanem a növényeknek is súlyos égési-perzselési tüneteket okozhat. A nyári időszakban a legtöbb napfény a déli, délnyugati irányból érkezik, tehát ezekbe az ablakokba javasolt a petúniák, a futómuskátlik, a büdöskék, a gazániák, a szalviák és a leanderek alkotta növénytársulások telepítése. Ide rakhatod tucatjával a kaktuszokat, a yukkát, az agávékat. Északi, észak-keleti erkélyen jól érzi magát a legtöbb szobanövény is, a fukszia, a nebáncsvirág hibridek, a gumós begónia, az azáleák, a borostyán, de az erős széltől, huzattól védjük őket. Keleti, délkeleti ablakba szinte minden növényt kitehetünk, kiültethetünk, hiszen főleg reggel kap napot, és többnyire egész nap árnyékban lesz.


A muskátli a legnépszerűbb

Magyarországon a legfontosabb párkánynövény a muskátli, amely a virágok között igazi világpolgárnak számít. A muskátli palánta a legdrágábbak közé sorolható, ráadásul naponta igényli az ápolást. Ugyanakkor jól érzi magát a virágládában más növényekkel, mint a búza- vagy margitvirág társaságában, de nem csúf látvány a büdöske-muskátli-petúnia hármas sem. A dekoratív muskátli mellett szól az is, hogy legtöbbjük illata szúnyoghálóként tartja (részben) távol a repülő rovarokat a lakásunktól.


Ha átgondoltad a lehetőségeidet, szükséged lesz virágtartó ládára, virágföldre, tápoldatokra és persze palántákra. A kínálat bőséges, de te legyél felkészült és törekedj a megbízható forrásra. A balkonláda alján keresd meg a lyukakat, ezeken keresztül távozik el a felesleges víz. A láda aljára tegyél például fakérget, amely összegyűjti és felszívja a felesleges vizet, megkímélve a növény gyökereit az elázástól, az esetleges rothadástól. A ládába virágföldet vásárolj, ne dőlj be a keverékföldeknek, az erdei talajnak, ne hozz haza földet a kiskertedből, a nagymamától… léteznek kis kiszerelésben árusított minőségi virágföldek. A palánták megvásárlásával se kapkodj! A levélzetéből következtetni tudsz a növényke egészségi állapotára, és minél előbb ültesd el, ezzel megóvod a kiszáradástól és a sérülésektől.


A kiültetés után 2-3 hétig kíméld meg növényeidet a tápoldatoktól, a gyökerek ilyenkor átszövik a ládát, a helyüket keresik. A virágképzés kezdetével te is adagolhatod a ládádba a tápoldatot vagy a granulátum formában kapható lassan ható műtrágyákat. A legfontosabb napi feladat az öntözés marad. A túlzásba vitt locsolással növényeid rothadásnak indulnak. Az elvirágzó részeket folyamatosan távolítsd el, ezzel serkented a virágzást, és csökkented a gombás megbetegedések terjedését. Amennyiben elváltozást tapasztalsz a leveleken, vásárolj a kártevők vagy a kórokozók ellen kis zacskókban kapható port. A vízben oldható permetszert egy pumpás flakonnal ügyesen ráfújhatod a növényekre.

Egy színes virágláda egész nyáron gondoskodik napi felüdülésedről. Csodáld kezed munkáját és a természet számodra elérhető pompáját. Kis helyen is segít a nagy fantázia.


Mediterrán hangulat

A virágládádba ültess leandert, rozmaringot, azáleát, golgota virágot, vagy agavét, kávécserjét, liliomokat.

 

Vidéki kert

Ezt a hatást elérheted, ha csupán muskátlit és törpe rózsát társítasz. A piros muskátlik mellé hófehér, vagy csak sárga társakat ültess: például törpe rózsát, rézvirágot, bársonyvirágot, tűzliliomot, mind egy vidéki kert hangulatát adják vissza.Fűszerkert az ablakban

A fűszerek nemcsak az áruházak csinos kis zacskóiból kerülhetnek ételeinkbe, hanem termeszthetjük őket magunk is. A frissen vágott fűszerek élettani, gyógyító hatásai erősebbek, mint szárított társaiké. A balkonládába jöhet majoránna, kakukkfű, oregánó és amit be tudsz szerezni. Gyorsan nőnek, bátran tépkedheted a levelüket. A legtöbb fűszernövény évelő.Romantikus egyveleg

A kimondottan napos helyekre impozáns kompozíció a nyári gerbera vagy záporvirág, melyet apró fejű margarétával, vagy a rendkívül népszerű pistikével, más néven törpe nebáncsvirággal társíthatsz. Jól nézd meg milyen színű magkeveréket veszel, csak a kehely színeivel harmonizáló virágokkal mutatós, ültess mellé levéldísz növényt.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.