Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Van-e igaz barátod?

2009.04.14

Az igaz barát

Az évek során volt, hogy megrendült a bizalmam egy-két emberben, volt, hogy elég volt a rosszindulat fuvallatát megérezni és tudtam, mire számíthatok, de olyan soha nem volt, hogy igazán nagyot csalódtam volna azokban az emberekben, akiket ezzel a kifejezéssel illettem.

Az igaz barát fogalmának téves értelmezése sok embernél abból ered, hogy életében nem találkozik olyannal, akire ezt a jelzőt használhatná, pontosítva nem olyannal találkozik, viszont vele ápolja a legjobbnak hitt viszonyt. Ez megtévesztő, mert ha nekem az adott ember mellett volt eddig a legotthonosabb, nem is tudok arról, hogy létezik egy másik, felsőbb dimenzió, ahol engem talán teljesen megértenek, és nemcsak félig, feltételekhez kötve.

Sokakat hallottam panaszkodni a témával kapcsolatosan, nevezetesen, hogy nem találnak barátokat. Ehhez annyit tudnék hozzáfűzni, hogy ha jól emlékszem, én még gyerekkoromban is akaratlanul meghatároztam egy mércét. Mindig is tudtam és hittem, hogy ezeket az embereket megtalálom, és mellettem lesznek. És ha volt olyan téma, amiben sohasem kételkedtem, akkor ez az volt. Soha nem lebegett előttem a másik alternatíva.

A bizalom veszélyes dolog - mondhatnád. Nem az, csak kellő feltételeket kell neki biztosítani. Kell hozzá emberismeret, hogy tudd, érezd, kiben bízhatsz. A tévedéseid, csalódásaid azt bizonyítják, hogy van még tanulnivalód. Ne csüggedj, mindenkinek van. De a szarvashibákat azért nem árt kikerülni.

- Nem lehet igaz barát az, aki feltételekhez köti, hogy elfogadjon téged, vagy aki elvárja, hogy az ő szabályai/útja szerint élj. Természeténél fogva mindannyiunk útja kicsit más, emiatt mindannyiónkra - minimális eltéréssel, de - más szabályok vonatkoznak. "Ha ezt és ezt a kikötést/elvet betartod, veled vagyok, ha nem, megérteni se próbállak, tehát ellened fordulok." Ilyen nincs. A barátság alapja a legnagyobb erővel bíró pozitív energia, a szeretet, azt pedig sose kötöttük feltételekhez.

- Nem lehet igaz barát, aki rád akaszkodik, vagy birtokolni akar téged, de lehet, hogy egész egyszerűen csak szorosabbra akarja fogni a viszonyt, mint te. Annál röhejesebb pedig nincs, mint amikor valaki ismeretlenül ítél meg egy másik embert, csak mert úgy látja, az ő kedves barátjára rossz hatással van. Ha így látod, találkozz vele, ismerd meg személyesen, nézz a szemébe, és utána alkoss ítéletet.

- Nem lehet igaz barát, aki nem veszi észre, ha a lelked rosszul érzi magát. Vagy szándékosan nem akarja észrevenni, vagy tényleg nem látja át, és elveket erőltetne rád, hogy márpedig majd beleszoksz a helyzetedbe, mert ennek most így kell lennie, szerinte így helyes. Szerinte.

- Nem lehet igaz barát az sem, aki folyton csak helyesel. Az igaz barát megmondja, ha hülyeséget csinálsz. Ezzel együtt viszont emiatt nem fúj rád és nem fordul el, hanem alternatívákat mutat általa helyesebbnek ítélt irányokba, de fontos, hogy ezt nem akarja rád erőltetni, és átlátja, hogy az ő véleménye is szubjektív.

- Az igaz barát, akármennyire is különböztök vagy hasonlítotok, ismer Téged. Ebből kifolyólag lehetetlen, hogy ne vegye észre, ha rosszul érzed magad a bőrödben. Lehetetlen, hogy ne próbáljon meg segíteni. Lehetetlen, hogy ne legyen ott akár éjjel 2-kor is, ha a helyzet úgy kívánja.

És ezeket a kritériumokat teljesíteni nem lehetetlen. Fontos, hogy tudd, kit melyik halmazkarikába sorolhatsz. Halmazkarika sem három van, hanem sokféle, sokszor kevert érzésekkel, de az alapok általában: a haver szó egy laza, vállba veregetős kapcsolatot feltételez. A baráttal sok mindent megoszthatsz. De az igaz baráttal mindent.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

barátság

(Alíz, 2010.05.05 14:03)

Szia! Kerestem a vendégkönyvedet de nem találtam.Bocsáss meg, hogy ideírok neked. Tetszik az oldalad és mivel nekem is eoldalam van..engedd meg, hogy megkérdezzem hogyan tudod szerkeszteni az oldalsávot. Ahol a menüsorod van..hogy tudtad betenni a kutyust a virággal.? kérlek válaszolj.
eam2004@freemail.hu